Heb je moeite om de trap op te komen wegens beperkte mobiliteit? Zo investeer je in een passende oplossing!

traplift

Veelvoorkomende ouderdomskwalen zoals slijtage van de botten en minder kracht in de spieren en gewrichten, maken dat traplopen een lastige opgave kan worden. Vanwege de fysieke achteruitgang kost het niet alleen extra veel moeite om de trap te gebruiken, vaak voel je je ook niet meer veilig op de trap. Je bent bang voor de gevolgen van een valpartij en je gaat er misschien steeds meer tegenop zien om naar boven te gaan. Tegelijkertijd wil je de bovenverdieping wel graag blijven gebruiken en hecht je er waarschijnlijk veel waarde aan om in je vertrouwde omgeving te blijven wonen.

Is deze situatie herkenbaar voor jou? Dan is het belangrijk om op tijd te kijken naar oplossingen, zodat je veilig en zorgeloos in je eigen huis kunt blijven wonen zonder risico’s op valpartijen. Wij denken graag met je mee over een passende oplossing als traplopen steeds lastiger wordt.

Hulpmiddelen die de trap toegankelijk houden bij beperkte mobiliteit

Een goed hulpmiddel voor ouderen die moeite hebben met traplopen, is een traplift. Met een traplift blijft de bovenverdieping bereikbaar, zodat je zelf de trap niet meer op- en af hoeft te lopen. Het ontwerp is namelijk zo dat je zittend op een stoeltje via een rails langs je eigen trap naar boven en naar beneden kunt gaan.

Zou je een traplift kopen, dan kun je dus geheel veilig met deze lift de bovenverdieping blijven gebruiken. Voor veel mensen is de aanschaf van een traplift een fijne uitkomst om zelfredzaam te blijven ondanks de fysieke achteruitgang.

Extra veiligheidsmaatregelen

Misschien ben je nog wel in staat om de trap zelfstandig te gebruiken, maar heb je bijvoorbeeld wat minder kracht in je benen waardoor je lichamelijk kwetsbaarder bent. Ook als een traplift nog niet aan de orde is, raden we ouderen aan om maatregelen te treffen om de trap zo veilig mogelijk te maken. Een onverwachte valpartij kan immers op deze leeftijd ernstige gevolgen hebben.

Controleer bijvoorbeeld of de trap overal goed verlicht is. Met automatische verlichting bij het trapgedeelte, weet je zeker dat je alle treden goed kunt zien en geen treden mist. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende houvast hebt bij het traplopen. Een tweede leuning kan wat meer stabiliteit bieden tijdens het traplopen, zodat je het evenwicht goed bewaart.

Ook uitglijden van een gladde trap kan voor ernstig letsel zorgen op deze leeftijd. Om uitglijgevaar tegen te gaan, is het van belang dat de traptreden niet te glad zijn. Doe altijd iets aan je voeten tijdens het traplopen, en bevestig antislipstrips of antislipmatten op de treden voor extra grip.

Kortom: zorg voor een veilige trap en investeer in hulpmiddelen wanneer traplopen problematisch wordt. Zo maak je het zelfstandig wonen op jouw leeftijd veiliger en comfortabeler!