Het opstellen van een tegelplan 

Het opstellen van een tegelplan 

Als je tegels gaat leggen is het belangrijk om vooraf een goed tegelplan op te stellen. Dit is een belangrijk onderdeel van de voorbereidingen die je moet treffen. Dus, ga jij tegels leggen? In dit artikel bespreken we hoe je een tegelplan moet opstellen en waar je allemaal rekening mee moet houden.  

Wat is een tegelplan precies?

Het opstellen van een tegelplan doe je voordat je begint met het leggen van de tegels. Je kunt niet zomaar tegels op de wand of vloer gaan bevestigen zonder een goed plan te hebben. Dit plan voorkomt dat er problemen ontstaan tijdens het tegels leggen die vooraf voorkomen hadden kunnen worden. Voordat je begint met het opstellen van een plan moet je eerst alle benodigdheden verzamelen. Zo weet je zeker dat je alles wat je nodig hebt binnen handbereik hebt en niet stil komt te liggen tijdens het uitvoeren van de tegels leggen.  

Het opstellen van een tegelplan 

De tegels zelf 

Bij het opstellen van een tegelplan begin je bij de tegels zelf. Als eerst kies je natuurlijk de tegels uit die je wilt leggen. Ze zijn er in veel verschillende formaten, kleuren en tegenwoordig ook in steeds meer verschillende vormen. Zo kan het per tegel verschillen hoe je hem het beste kunt leggen en ook kunnen bepaalde tegels alleen goed voor de muur zijn en weer niet voor de vloer. Tegels voor de wanden zijn over het algemeen een stuk gladder en vloertegels bieden juist weer wat meer grip. Het leggen van de tegels kan ook op verschillende manieren gedaan worden. Er zijn verschillende legpatronen. Ze kunnen bijvoorbeeld in kruis-, halfsteens- of visgraatverband worden gelegd. Dit kun je het beste vanuit het midden van de ruimte plannen. Zo weet je zeker dat alle gesneden tegels gelijk zijn en je zo een symmetrisch geheel krijgt. Ook kunnen tegels met verschillende temperaturen uitzetten of juist inkrimpen. Als je een grote ruimte gaat betegelen moet je rekening houden met de uitzettingsvoegen. Deze moeten groot genoeg zijn om de tegels genoeg te laten ademen.  

Het opstellen van een tegelplan 

Voorbereiding treffen voor het leggen  

Tegels kun je op verschillende ondergronden leggen. Hierbij is het belangrijkste dat de ondergrond en het oppervlak egaal, vochtvrij en geheel droog is. Wanneer dit niet het geval is moet je in je tegelplan opnemen dat het oppervlak eerst geëgaliseerd wordt. Vallen de oneffenheden mee? Dan kan er ook gespeeld worden met de dikte van de tegel lijm. De verschillen mogen hierbij niet te groot zijn, want een dikke laag tegel lijm doet er lang over om te drogen en kan daardoor juist zorgen voor een ongelijk effect als er te vroeg op gelopen wordt. Daarnaast is het belangrijk dat je zorgt dat de tegel lijm goed aan het oppervlak kan hechten. Om hier zeker van te zijn moet je een laag voorstrijk aanbrengen op de wand of de vloer. Dit moet volledig droog zijn voordat je gaat tegelen. Ook met het doen van deze stap en met de droogtijd moet rekening gehouden worden in je tegelplan. Wanneer je op deze manier een goed tegelplan en een planning maakt, zal het helemaal goed moeten komen met het tegels leggen!