De woning is een plek die jou plus je gezin veiligheid en geborgenheid biedt. Maar is het wel zo veilig? Inbraken zijn immers aan de orde van de dag. Je moet er toch niet aan denken dat het dievengilde jouw huis binnenkomt en waardevolle spullen meeneemt. En wat misschien nog erger is: ze hebben je persoonlijke bezittingen doorzocht en de boel overhoop gehaald. Hierdoor is het gevoel van veiligheid en geborgenheid ver te zoeken. Om dit te voorkomen kun je dus maar beter zorgen dat je woning goed beveiligd is. Zo wordt het inbrekers een stuk lastiger gemaakt om je huis binnen te dringen.
Deuren en ramen
Een slot losboren of met een koevoet deuren en ramen open wrikken is voor een inbreker een fluitje van een cent. Door een cilinderslot in de deuren te plaatsen wordt het haast een onmogelijke opgave om deze open te krijgen. Cilindersloten zijn in verschillende varianten verkrijgbaar waaronder halve cilinders, knopcilinders en profielcilinders.
Klinkt allemaal heel technisch, maar het principe werkt hetzelfde. Let er echter wel op dat het slot van een SKG 2 of SKG 3 sterren keurmerk is voorzien. Dit is veelal een vereiste van je verzekeringsmaatschappij en het betekent dat ze inbraakwerend zijn. Ook ramen zijn geliefd om een woning binnen te dringen. Investeer daarom in raamsloten, veiligheidsscharnieren en kierstandhouders.
Plaats camera’s

Je kunt de woning zowel binnen als buiten beveiligen met camera’s. Tegenwoordig heb je slimme camera’s waardoor je heel handig beelden via een app op de telefoon kunt zien. Hang een buitencamera zodanig op dat het goed zichtbaar is. Dit is vaak al voldoende voor inbrekers om jouw woning maar niet met een ‘bezoekje’ te vereren. Verdiep je, voordat je camera’s aanschaft, wel in de regelgeving. In verband met de privacywetgeving mag je namelijk niet alles en iedereen zomaar filmen.
Dat geldt overigens ook voor een slimme deurbel. Met een bordje of sticker waarop staat dat er in en rond de woning cameratoezicht is waarschuw je mensen dat ze gefilmd worden. En het schrikt ook ongewenste gasten af.
Doe alsof je thuis bent
Een tip die niet vaak genoeg kan worden gegeven is dat je de illusie wekt dat er iemand in huis is. Vraag buren of familie wanneer je langere tijd weg bent om de brievenbus regelmatig te legen. Gebruik tijdschakelaars om verlichting aan te laten gaan wanneer het donker wordt of gebruik slim schakelmateriaal waarmee je deze op afstand aan kunt zetten. Rolluiken zijn, behalve als zonwering, ook prima te gebruiken ter voorkoming van een inbraak.
Ook rolluiken kun je met domotica op afstand bedienen via een app op je mobiel. Nog een laatste advies: laat je buren weten dat je weg bent. Zo kunnen zij de boel in de gaten houden en actie ondernemen wanneer er zich iets verdachts bij jouw woning voordoet.