Welke vloer kiezen? Handig stappenplan

Een nieuwe vloer kiezen is één van de lastigste keuzes die er is als het om het interieur gaat. Het gaat er namelijk niet alleen om welke vloer je mooi vindt. Praktische aspecten, zoals onderhoud en de mogelijkheid om de vloer op vloerverwarming te leggen spelen ook een rol. Ook is duurzaamheid voor veel mensen een steeds belangrijker criterium bij het maken van een vloerkeuze.

Genoeg om over te denken! Om het kiezen van een vloer wat makkelijker te maken hebben we daarom een handig stappenplan opgesteld.

Stap 1: Waar komt de vloer te liggen?

De ruimte waar de vloer in komt te liggen heeft grote invloed op de vloerkeuze. Iedere ruimte heeft een andere functie waar de vloer bij moet passen. Ga maar na:

  • In de slaapkamer is het belangrijk dat de vloer geluiddempend is en warm aanvoelt.
  • In de badkamer kan het nat worden, waardoor een stenenvloer (in ieder geval in het douchegedeelte) een must is.
  • In de keuken wordt gemorst, waardoor de vloer eenvoudig schoongemaakt moet kunnen worden. Tapijt is doordoor niet geschikt als keukenvloer.
  • In de woonkamer wordt relatief veel gelopen en spelen kinderen en/of huisdieren. De vloer moet daardoor tegen een stootje kunnen en het onderhoud moet eenvoudig is.

Ga voor jezelf na wat jij belangrijk vindt maar aan de vloer moet voldoen en besef dus ook dat je niet overal dezelfde vloer hoeft te leggen.

Stap 2: Moet de vloer met vloerverwarming gecombineerd kunnen worden?

Vloerverwarming is tegenwoordig de standaard in nieuwbouwwoningen. Maar ook bij renovaties van bestaande bouw wordt steeds vaker vloerverwarming aangelegd.

Bij het kiezen van een vloer is het daarom van belang om even stil te staan of je ook vloerverwarming wilt laten aanleggen. Lang niet alle soorten vloeren zijn geschikt om op vloerverwarming te leggen.

Zo is tapijt geen goede combinatie en kunnen massief houten vloeren niet goed tegen temperatuurschommelingen.

Geschikte vloeren van vloerverwarming zijn onder andere laminaat, pvc vloeren en houten vloeren in de vorm van lamelparket. Met name die laatste vloersoort, lamelparket, is een goede keuze. Dat komt omdat dit type houten vloer een leven lang mee kan gaan en er geen giftige stoffen vrijkomen als je de vloer op vloerverwarming legt. Met name bij goedkopere pvc vloeren kan dit soms wel gebeuren.

Een andere vloersoort die zeer geschikt is om op vloerverwarming te leggen zijn tegelvloeren. Verwarmde tegels voelen immers comfortabel aan als je over de vloer loopt.

Stap 3: Wat mag de vloer kosten?

Als je het bepaalt in welke ruimte de vloer komt te liggen en of je vloerverwarming onder de vloer het laten aanleggen is het belangrijk om stil te staan bij het budget.

Vrijwel elke vloersoort is verkrijgbaar in goedkope en dure varianten. Zo kun is tapijt, pvc, laminaat al voor een paar tientjes per vierkante meter te koop. Tegelvloeren zijn iets duurder.

Let wel op dat je met name bij pvc vloeren voor wat dure vloeren kiest, omdat in goedkope vloeren soms giftige stoffen kunnen zitten. Dergelijke vloeren zijn meestal afkomstig uit verre landen, zoals China.

Als je voldoende budget hebt om een houten vloer of tegelvloer te kopen dan raden we je aan om in deze type vloeren te investeren. Houten vloeren en tegelvloeren gaan namelijk lang mee, waarbij een houten vloer de absolute winnaar is.

Je kunt de toplaag van een houten vloer namelijk schuren en opnieuw laten afwerken, zelfs in een andere kleur. Je vloer ziet je daarna weer als nieuw uit. Geen enkele andere vloersoort biedt dit voordeel.

Houten vloeren staan te boek als duur, maar gezien de veel langere levensduur van de vloer is deze vloersoort op lange termijn juist goedkoop.

Een laatste tip die je nog mee willen geven is om voor de ruimtes die intensief worden gebruikt een duurdere vloer uit te kiezen dan voor de ruimtes als een slaapkamer. De vloer in de woonkamer krijgt bijvoorbeeld veel meer te verduren dan de vloeren de slaapkamer. Daardoor hoeft de vloer de slaapkamer van mindere kwaliteit te zijn dan de vloeren de woonkamer.

Stap 4: Welke sfeer moet de vloer geven?

De laatste stap heeft betrekking op de sfeer die de vloer aan een ruimte moet geven. Wanneer je een landelijk interieur hebt vast een houten vloer bijvoorbeeld veel mooier dan een pvc vloer. En een industrieel interieur met tapijt is natuurlijk geen gezicht. Kortom, kies een vloer die aansluit op de sfeer die je wilt creëren.

Doe inspiratie op

Ga aan de slag met de stappen die we in dit artikel met je hebben besproken en doe ook zeker inspiratie op door bijvoorbeeld Pinterest te bezoeken. Daarnaast raden we je aan om altijd een showroom van een vloerenspecialist te bezoeken voordat je daadwerkelijk een vloer koopt. Op een beeldscherm komt de kleur van een vloer namelijk nooit overheen met de werkelijke kleur.