Het kopen van een nieuwbouwwoning Emmeloord is een spannende stap, maar brengt ook vragen met zich mee, zeker als het gaat om de financiering. Is een hypotheek voor een nieuwbouwwoning anders dan voor een bestaande woning? Het korte antwoord is ja, maar de verschillen zijn niet enorm ingewikkeld. In dit blog lees je waar je op moet letten en wat de belangrijkste verschillen zijn.
Een bouwdepot: wat is het en waarom heb je het nodig?
Bij een nieuwbouwwoning krijg je te maken met een bouwdepot. Dit is een speciaal onderdeel van je hypotheek waarmee de bouw en afwerking van de woning gefinancierd wordt. Omdat een nieuwbouwwoning vaak niet direct af is, stort de bank het geld van je hypotheek in een bouwdepot. Vanuit dit depot worden de rekeningen van de aannemer betaald, bijvoorbeeld voor de fundering, muren of dak.
Wat handig is: je betaalt alleen rente over het deel van het bouwdepot dat daadwerkelijk gebruikt is. Hierdoor houd je je maandlasten tijdens de bouwfase enigszins onder controle.
Ander kostenplaatje: geen overdrachtsbelasting, maar wel meer afwerking
Een belangrijk voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je geen overdrachtsbelasting betaalt. Dit scheelt vaak 2% van de koopprijs, wat flink kan oplopen. Wel moet je rekening houden met andere kosten, zoals de afwerking van je huis. Denk aan vloeren, een keuken of tuin. Deze kosten kun je in sommige gevallen meefinancieren in je hypotheek, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend.
Daarnaast betaal je meestal tijdens de bouwtermijnen alvast hypotheekrente, ook al woon je er nog niet. Dit heet ‘rente tijdens de bouw’ en kan je budget wat onder druk zetten.
Hoe zit het met garanties en waardevermeerdering?
Een ander punt waarop een nieuwbouwwoning verschilt, is de garantie. Vaak valt een nieuwbouwwoning onder de garantie van bijvoorbeeld de Woningborg of SWK. Dit geeft je extra zekerheid over de kwaliteit van de bouw. Ook is een nieuwbouwwoning vaak energiezuiniger, wat een gunstig effect heeft op je maandelijkse lasten én de waarde van je woning op de lange termijn.
Die energiezuinigheid kan bovendien een voordeel opleveren bij het afsluiten van je hypotheek. Banken geven soms een rentekorting voor duurzame woningen, wat interessant kan zijn.
Planning en flexibiliteit: geduld is een schone zaak
Bij nieuwbouw moet je rekening houden met de tijdlijn. Het duurt soms maanden of zelfs jaren voordat de woning klaar is. Geduld is dus belangrijk. Ook moet je flexibel zijn met je hypotheek, omdat je wellicht je situatie moet aanpassen als de bouw langer duurt dan gepland. Bespreek dit met je hypotheekadviseur ’s-Hertogenbosch , zodat je voorbereid bent op mogelijke vertragingen.