Het opladen van je elektrische auto, op milieuvriendelijke wijze

Auto elektrisch opladen doe je zo

De belangrijkste redenen om op een elektrische auto over te stappen, is dat het geen uitlaatemissies heeft en zuiniger dan een auto met een verbrandingsmotor is. We weten echter ook dat zo’n elektrisch voertuig (EV) enkel duurzaam is, dat als de elektriciteit die voor het opladen wordt gebruikt, van hernieuwbare energiebronnen afkomstig is. En dus niet van fossiele brandstoffen.

Het opladen van je elektrische auto via windenergie

Als het om de elektrische auto gaat, dan is het een populaire vraag of je een EV tijdens het rijden via de wind kunt opladen. Het antwoord hierop is op dit moment nog helaas: nee. Dat is niet mogelijk. Maar jij kunt echter wel windenergie gebruiken om het opladen van jouw EV thuis met deze hernieuwbare energiebron mogelijk te maken.

Door een kleine windturbine op je eigen terrein te plaatsen, kun jij jouw eigen milieuvriendelijke elektriciteit opwekken om je auto op te laden. Elektrische voertuigen kunnen zo dus stiekem toch op windenergie rijden.

Het gebruik van een persoonlijke windturbine

Een persoonlijke windturbine is een kleine windturbine die, speciaal door een klein huishouden of bedrijf, gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. Deze turbines worden veelal op het dak van een woning of gebouw gemonteerd.

Deze persoonlijke windturbines kunnen behoorlijk in grootte variëren: van een paar honderd watt tot enkele kilowatt. En kunnen zo een belangrijke bron van hernieuwbare energie voor hun eigenaars vormen. Er wordt echter over het algemeen gezegd, dat deze kleinschalige wind opwekking bij uitstek geschikt is om een EV ‘s nachts bij huis te laden.

Het opladen van je elektrische auto via zonne-energie

Zonnepanelen zijn zeer geschikt om je EV mee op te laden. Maar er zijn dan wel een paar dingen die je moet weten. De beste tijd bijvoorbeeld om een elektrische auto met zonnepanelen op te laden is overdag. Dit wanneer de zon schijnt en deze zonnepanelen het meeste vermogen kunnen opwekken. Dat kan jij doen door je EV via een omvormer op het zonnepaneelsysteem aan te sluiten.

Als het om op zonne-energie geïntegreerde slimme thuisladers gaat, dan kun je bijvoorbeeld denken aan de laadpalen van Zappi. Alle drie hernieuwbare energiebronnen worden door een Zappi oplader ondersteund: zoals zonne- en windenergie, plus micro-waterkracht.

Hoe werkt het opladen van je elektrische auto?

De elektrische auto thuis opladen is de ideale optie voor al die EV’s die in hun eigen garage overnachten. Dit is waar ze ‘s nachts rustig kunnen opladen. Om er weer helemaal klaar voor te zijn om te gaan rijden als de dag begint.

De installatie is op zich eenvoudig. Het kan immers simpel aan de elektrische installatie van jouw huis of zelfstandig bevestigd worden. De voedingsapparatuur voor elektrische voertuigen (EVSE), die soms ook wel laadstations voor elektrische voertuigen wordt genoemd, stellen jouw EV in staat om op een stopcontact of laadpaal te worden aangesloten. Om zo te worden gebruikt om de elektromotor via de batterij van de EV van stroom te voorzien.

Pak het vakkundig aan

Als jij overweegt om een laadpaal te laten installeren en dan zeker in combinatie met zonnepanelen of een mini windturbine, dan is het uiterst belangrijk om daarvoor een professionele installateur te raadplegen. Om er zo niet alleen zeker van te zijn dat de installatie veilig plaatsvindt, maar dat jij ook voldoende vermogen hebt om aan al jouw milieuvriendelijke elektriciteitsbehoeften te voldoen.