Hoe creëer jij je eigen Japandi interieur

japandi interieur

De Japanse woonstijl wint steeds meer aan populariteit. Terecht, want het is een woonstijl die gebaseerd is op eenvoud, balans en rust waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Het is een tijdloze woonstijl die niet onderhevig is aan de snel veranderende woontrends. 

Wat is een Japandi interieur 

De Japandi stijl is niet alleen een Japanse woonstijl. Het combineert Japans en Scandinavisch design. De stijl is minimalistisch, functioneel en geeft rust, en tegelijk is het door het kleurgebruik een heel warm design. 

Drie elementen zijn belangrijk in deze woonstijl. Als je deze elementen toepast in je interieur heb je eenvoudig en snel jouw Japandi woonkamer. 

Natuurlijke kleuren 

Begin bij het kiezen van de kleuren met een lichte en natuurlijke basis, zoals beige, lichtbruin en crème. Deze kleur laat je in verschillende tinten terug komen in het interieur. Alles wat je verder aanbrengt stem je af op deze kleuren, zoals het behang aan de muur, de meubelen en het gordijn in de woonkamer

Natuurlijk materialen 

In zowel Japans als Scandinavisch design speelt de natuur een belangrijke rol. Vooral hout maakt daar een groot onderdeel van uit. Meubelen zijn dan ook meestal van (onbehandeld) hout. Terracotta potten en houten wandpanelen zijn daar een goede aanvulling op. Je kunt prima verschillende houtsoorten combineren, als je maar niet te veel kiest voor donkere en zwaardere soorten. Bij onbehandeld hout passen marmer, steen en teddy stof heel goed. 

De natuur speelt een belangrijke rol in het Japandi interieur

Balans 

Balans is de kern van de Japandi woonstijl, en alles in het interieur is in harmonie. Dat bereik je door te kiezen voor een juiste combinatie van kleuren die goed in elkaar overvloeien, en meubelen en accessoires met een rustig ontwerp. 

Contrast mag er ook zijn in een Japandi interieur, maar dit mag niet te veel opvallen. Contrast bereik je door harde materialen zoals marmer te combineren met zachte materialen zoals fleece. Een marmeren tafelblad naast een met fleece beklede poef bijvoorbeeld.