Hoe zorg je voor een goed persluchtsysteem?

Wat is een persluchtsysteem

Wanneer je gaat werken met een compressor, is er veel onderhoud wat je zult moeten gaan doen. Het werken met een compressor betekent namelijk dat ergens veel druk opbouwt. Wanneer ergens veel druk opbouwt, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Het werken met een compressor betekent ook dat er goed onderhoud gepleegd zal moeten worden. Wanneer je geen onderhoud doet, kan het werken met een compressor minder veilig worden. Het werken met een compressor en een persluchtsysteem heeft veel voordelen en kan goed werken, mits je genoeg onderhoud doet. Daarom kun je hier alles vinden over het werken met een persluchtsysteem en hoe je dit veilig kunt doen. Ook kun je hier de voordelen en mogelijkheden van een persluchtsysteem vinden.

Wat is een persluchtsysteem?

Een persluchtsysteem is eigenlijk wanneer een compressor lucht perst in een reservoir en dit dus op druk houdt. Wanneer een compressor zoals een schroefcompressor een reservoir vult met perslucht, kan deze lucht er uit worden gelaten waardoor de energie vrij komt. Wanneer dit gebeurt kunnen er dingen worden aangedreven met deze lucht. Dit wordt vaak gebruikt wanneer ergens dingen niet met elektriciteit of andere bronnen kunnen worden aangedreven. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een pneumatisch gereedschap of het gebruiken van een verfpistool in de auto industrie. Hier wordt perslucht gebruikt om dit aan te drijven. Het werken met deze systemen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een voordeel is dat je erg efficiënt zonder elektriciteit kan werken. Bijvoorbeeld door afstand te brengen tussen een compressor en de locatie. Ook kun je werken met alleen lucht wat perfect is voor goede resultaten in bijvoorbeeld verf en schilderwerk.

Gebruik maken van een persluchtsysteem

Waarom zou je een persluchtsysteem gebruiken?

Persluchtsystemen worden vaak gebruikt op plekken waar bijvoorbeeld geen elektriciteit in een ruimte gebruikt kan worden vanwege brandveiligheid of kans op kortsluiting. Soms heb je ook nog het voordeel dat met een persluchtsysteem lang kan worden doorgewerkt en de gereedschappen minder snel overbelast worden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een pneumatische boor of hamer. Deze gereedschappen worden compleet aangedreven door lucht en worden daarom vaak op andere locaties gebruikt dan normale gereedschappen zouden worden.

Waarom is onderhoud zo belangrijk?

Onderhoud van een persluchtsysteem is erg belangrijk omdat je op deze manier voorkomt dat er ongelukken bij komen kijken. Wanneer je bijvoorbeeld een persluchtsysteem hebt wat niet goed onderhouden is en er is een beschadiging heb je de kans dat je bijvoorbeeld een scheur krijgt wat kan leiden tot een lek of ontploffing aangezien er wordt gewerkt met hoge druk. Dit kan voorkomen worden door middel van compressor onderhoud. Wanneer je compressor onderhoud goed bij houdt, is het werken met een compressor compleet veilig en kun je ervoor kiezen om hier tot over te stappen. Het werken met perslucht heeft erg weinig nadelen behalve dit en ook alleen dit. Daarom kiezen veel mensen ervoor om te werken met perslucht omdat het niet erg lastig is om dit alles op een goede manier toe te passen.

Persluchtsysteem onderhouden doe je zo