Hoe creëer je zelf een mooi tuinontwerp? 3 tips 

Hoe creëer je zelf een mooi tuinontwerp? 3 tips 

Wil je je tuin aanpakken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Hoop je al jaren ooit jouw droomtuin te realiseren en komt het er nooit van? Dan wordt het tijd om hier verandering in te brengen. Een eigen tuin is fantastisch, maar dan moet hij wel van alle gemakken zijn voorzien. Gelukkig is er veel mogelijk. Of je nu hele groene vingers hebt en het liefst elke dag in de tuin aan de slag gaat of dat je hier juist zo min mogelijk onderhoud aan hoopt te hebben. Een mooie tuin is voor iedereen mogelijk. Maar hoe creëer je een mooi tuinontwerp dat bij jou past? Waar moet je dan aan denken? In dit artikel zetten we drie tips op een rij om je op weg te helpen.  

1. Houd rekening met de privacy  

De tuin moet een plek zijn waar je je kunt ontspannen. Waar je zonder zorgen je kinderen kunt laten spelen en zelf heerlijk kunt gaan liggen zonnebaden, zonder dat je na hoeft te denken over de buren. Daarom is het zo belangrijk om ook over de privacy na te denken. Denk daarom bijvoorbeeld aan het plaatsen van een kwalitatieve erfafscheiding, zoals de schuttingen van rvg-schuttingen.nl.  

Er worden tegenwoordig heel veel verschillende soorten schuttingen aangeboden, zodat er altijd wel eentje is die bij jouw tuin past. Houd er wel rekening mee dat een schutting meestal ook voor een deel op de grond van de buren komt te staan. Dit betekent dat jullie hier allebei iets over te zeggen hebben. Om misverstanden te voorkomen is het dan ook verstandig om ruim van tevoren jouw wensen te bespreken met de buren en eventueel samen op zoek te gaan naar de beste schutting. Wees je ervan bewust dat vurenhout beton schuttingen over een zeer lange levensduur beschikken. Hier zit je dus jaren aan vast. Wees er dan ook zeker van dat dit de schutting is die bij jouw tuin past. 

Hoe creëer je zelf een mooi tuinontwerp? 3 tips 

2. Doe inspiratie op  

 Heb je nog geen idee hoe jouw droomtuin eruit moet komen te zien? Dan is het eerst belangrijk om de nodige inspiratie op te doen. Gebruik handige apps als Pinterest om de verschillende mogelijkheden te onderzoeken. Je zou ook eens contact kunnen leggen met een hovenier. Deze weet alles over het ontwerpen en onderhouden van tuinen en kan op basis van jouw persoonlijke wensen een plan opstellen.  

Wees wel realistisch bij het creëren van een tuinontwerp. Soms kom je plaatjes tegen die er wel heel idyllisch uitzien, maar waar zeer hard werk aan is voorafgegaan. Als je weet dat je hier zelf te weinig tijd voor hebt, is het beter om andere keuzes te maken.  

3. Voldoende ruimte voor een terras  

Een groene tuin is natuurlijk prachtig, maar je moet ook kunnen relaxen. Daarom geldt: hoe groter het terras, hoe beter. En dat hoeft echt niet ten koste te gaan van het groen in de tuin. Je zou eventueel ook nog met potten kunnen werken. Probeer in elk geval voldoende ruimte te creëren voor een loungebank en eventueel een barbecue of vuurkorf. Op die manier is jouw terras van alle gemakken voorzien voor die fijne zomerse dagen.  

Hoe creëer je zelf een mooi tuinontwerp? 3 tips