Besparen op energiekosten? Dan is het tijd voor nieuwe kozijnen en ramen

Isolatieglas voor lagere energierekening

De energiekosten zijn hoog en waardoor we allemaal met een enorme energierekening geconfronteerd worden. Je leest en hoort daarom overal over wat je allemaal kunt doen om te besparen op je energierekening. Mensen zetten de thermostaat een stuk lager en trekken een warme trui aan, en gemeenten reiken energiebesparing sets uit met daarin tochtstrips en radiatorfolie. Aangezien de verwachting is dat de prijzen voor energie voorlopig alleen nog maar zullen stijgen is het dus hoog tijd om verder te kijken naar maatregelen die we kunnen treffen om energie te besparen. Hoog tijd dus om naar de staat van je kozijnen en ramen te kijken.

Hoe kun je op je energierekening besparen met nieuwe kozijnen en ramen?

Via je kozijnen en ramen lekt er veel warmte uit je huis weg. De meeste huizen hebben in elke muur een of meer ramen, dus je kunt je wel voorstellen hoeveel warmte er verdwijnt. Door ervoor te zorgen dat je kozijnen en ramen goed geïsoleerd zijn hoef je minder te stoken en kun je flink besparen op je energiekosten.

Kunststof kozijnen helpen je huis beter te isoleren

Misschien stond je er niet bij stil, maar je kozijnen kunnen ertoe bijdragen dat er veel warmte verloren gaat. In slecht onderhouden kozijnen ontstaan kieren waar tocht doorheen kan. Als je kozijnen aan vervanging toe zijn en je nieuwe kozijnen gaat plaatsen, kies dan meteen voor kunststof kozijnen. Deze kozijnen kunnen namelijk helpen je om je huis nog beter te isoleren. Aan de binnenkant zijn kunststof kozijnen hol, en in die holte zitten kleine luchtkamertjes. Door deze luchtkamertjes ontstaat een laag stilstaande lucht waardoor de kozijnen isolerend werken. Het plaatsen van kunststof kozijnen scheelt al gauw €250,- per jaar op je stookkosten en dat is in deze tijd geen overbodige luxe.

En twijfel je aan kunststof kozijnen omdat je ze associeert met saaie witte omlijstingen? Dat was vroeger misschien zo maar tegenwoordig is er echter heel veel mogelijk en kun kunststof kozijnen kiezen in verschillende kleuren en designs. Er bestaan zelfs kunststof kozijnen met imitatie houtnerf die nagenoeg niet van echt te onderscheiden zijn en je huis goed isoleren en er prachtig uitzien.

Dubbel of triple glas zorgt voor een hogere isolatiewaarde

Het is waarschijnlijk geen nieuws voor je dat dubbel glas beter isoleert. Maar wat je misschien niet wist is dat ‘oud’ dubbel glas veel minder goed isoleert dan de nieuwere soorten isolatieglas die er op de markt zijn.

Er zijn vier verschillende soorten dubbelglas:

–        Het ‘oude’ dubbelglas zonder een isolerende coating

–        HR+ glas bestaande uit twee lagen waarvan een van de lagen een isolerende coating heeft

–        HR++ glas waarvan beide lagen een isolerende coating hebben

–        HR+++ glas, in de volksmond triple glas genoemd omdat het uit drie lagen bestaat met een coating

Als je al dubbelglas hebt wat je wilt laten vervangen dan is het verstandig op zijn minst te kiezen voor HR++ glazen. Door het extra isolatielaagje isoleert HR++ glas tot wel 50% beter dan het oude dubbelglas waardoor je een enorme verbeteringsslag kunt maken. Door je dubbel glas te vervangen is je huis niet alleen beter geïsoleerd tegen de kou maar ook tegen geluiden van buiten. En je kunt dus behoorlijk wat geld besparen en er toch warmpjes bij zitten.