Tips om schimmels te bestrijden in huis

Tips om schimmels te bestrijden in huis 

Schimmels kunnen grote problemen vormen voor de staat van een huis. Vooral in de badkamer en in de keuken kun je hier snel mee te maken krijgen. Gelukkig zijn er allerlei manieren om schimmels te bestrijden wanneer je er eenmaal last van hebt. Schimmels bestrijden is vandaag de dag makkelijker gemaakt met allerlei speciale middelen en alternatieve ideeën voor bijvoorbeeld het soort verf dat je gebruikt. 

Schoonmaaktips bij schimmel 

Als je eenmaal schimmels in huis hebt, moet je al snel met grof geschut in de weer om de schimmels weer uit huis te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan speciale schoonmaakmiddelen die schimmels van muren, maar ook van meubels kunnen verwijderen. Zorg er altijd voor dat je een mondkapje draagt en handschoenen. De handschoenen zijn vooral bedoeld om je handen te beschermen tegen de bestrijdingsmiddelen die je gebruikt. Het mondkapje moet je dragen om je luchtwegen te beschermen. Schimmels zijn namelijk niet goed voor de luchtwegen van een mens, en schimmelsporen komen vrij wanneer je met de schimmelplekken aan de gang gaat. Nadat je met middelen de plekken hebt behandeld waar schimmel op te zien was, kun je met een vochtige doek er overheen gaan. Denk er wel aan dat een dergelijk middel eerst even moet intrekken voordat het goed werkt. 

Schone lucht 

Wanneer je schimmels bestrijdt, is het belangrijk dat je frisse lucht binnenlaat. Tijdens het verwijderen, maar ook ervoor en erna moet je de ruimte zo goed mogelijk ventileren. Wanneer je met schimmelwerende schoonmaakmiddelen aan de gang gaat, kan het zijn dat deze niet heel gezond zijn om zelf in te ademenen. Ook dan is het dus belangrijk dat je een raam goed openzet. Ook als preventieve maatregel werkt dit goed. Laat bijvoorbeeld aan weerszijde van de ruimte een raampje open staan, zodat het lekker door kan tochten. Zo krijg je minder snel last van schimmels. 

Schimmelwerende verf 

Om in het vervolg schimmels te voorkomen, kun je speciale verf aanschaffen die een schimmelwerende werking heeft. In de badkamer kun je schimmels buiten de deur houden door het plafond en de muren met deze verf te schilderen. Deze verf is zo gemaakt dat wanneer je het op de muur smeert, schimmels zich niet kunnen hechten op het oppervlakte.